dissabte, 23 de març del 2013

Tan diferents, i tan amics


La preghiera dei due Papi (foto Ansa)
S'ha parlat molt de com la decisió de Benet XVI de quedar-se al Vaticà, tot i que en un convent una mica apartat, pot projectar ombra sobre el successor.
Vista l'exquisita discreció de Joseph Ratzinger els darrers dies, sospito que realment, l'home es queda prop de la Basílica de Sant Pere precisament perquè l'opacitat vaticana li permetrà estar lluny dels projectors i televisions.
Avui els dos homes s'han vist, i cadascun en el seu estil, han estat de nou exquisits. Sospito que, si Francesc podia tenir algun dubte sobre Ratzinger, se li haurà dissolt en un moment; més aviat, podria ser que l'antic papa es converteixi aviat en amic i confident del nou pontífex. No podrien tenir dues actituds més allunyades pel que fa a l'aplicació pràctica de l'Evangeli i del missatge de Jesús a l'Església. Van ser oponents al conclave de 2005 en què va resultar guanyador Ratzinger. Però tots dos són sincers en la seva -sovint oposada- visió de la fe i, és més, han donat la seva vida per amor a un ideal, el camí de Jesús. No és fàcil ser papa; ja va dir Ratzinger que, quan el van escollir, li semblava que li queia una guillotina a sobre. Bergoglio ho ha près amb més esportivitat, potser perquè l'històric gest de dimitir de Benet XVI li farà més fàcil plegar el dia que ho consideri oportú. Però la responsabilitat és immensa i, donada la pau que s'han transmès avui, no és d'estranyar que Francesc visiti sovint l'hortal del convent de Ratzinger per conversar junts sobre què vol dir seguir les passes de Pere.
Vet aquí l'article publicat a l'Ara.

Quarantacinque minuti di colloqui privato: i temi, molto probabilmente, il riordino della curia e il dossier Vatileaks (foto Ansa)
Francesc a Benet XVI: “resem junts, som germans”
El nou papa defuig els honors en la visita històrica a l'antecessor

Res d'honors, més aviat, gestos de complicitat i deferència. El papa Francesc va resoldre l'esperada trobada amb el seu antecessor Benet XVI, un acte inèdit en els 2.000 anys d'història de l'Església catòlica, amb la senzillesa i humilitat que han impregnat els primers dies de pontificat.
El gest que va simbolitzar millor l'esperit de la trobada va tenir lloc a la capella del palau pontifici a Castelgandolfo, poble a uns quaranta quilòmetres de Roma on, en una esplèndida villa papal propera, Benet XVI passa unes setmanes retirat abans de recloure's en un monasteri del Vaticà. El papa emèrit, Joseph Ratzinger, li va assenyalar a Francesc el reclinatori “d'honor”, situat just davant de l'altar, mentre ell es dirigia cap els bancs situats unes passes més enrere. Però Francesc s'hi va negar i, agafant Benet XVI pel braç, el va conduir cap al primer banc i es va seure amb ell. “Resem junts”, li va pregar, en italià, segons se li sent dir en les úniques imatges de la trobada que la Santa Seu va distribuir. El portaveu vaticà, Federico Lombardi, que era dins, assegura que el nou papa va afegir: “som germans!”.
Això sí, Lombardi afirma que “Benet XVI ha tornat a manifestar total obediència i reverència” al papa actual, i “el papa Francesc ha tornat a agraïr al predecessor el ministeri que ha dut a terme durant el seu pontificat”.
Fraternitat i respecte mutu, doncs, en una trobada que havia despertat molta expectació. No havia passat mai que un papa anés a veure com a gest de deferència el papa anterior, perquè els únics cops que l'Església ha tingut dos papes, ha estat per cismes interns, i no per la pacífica renúncia en vida d'un d'ells.
La jornada va començar passats pocs minuts del migdia, quan Francesc va pujar al mateix helicòpter que havia portat Benet XVI cap al seu retir fora del Vaticà el passat 28 de febrer. Tot i que Ratzinger ha previst recloure's al monestir Mater Ecclesiae, a un extrem dels jardins vaticans, prop de l'heliport, llavors va preferir abandonar Roma durant el procés d'elecció del nou papa, per evitar de projectar-hi una ombra massa gran. L'excusa és que el monestir encara està en obres.
En aterrar a l'heliport de Castelgandolfo, Francesc es va trobar amb què Benet l'esperava a peu de pista. Tots dos van córrer a l'encontre. El nou papa, amb pas àgil; l'antic, amb una dificultat de moviments molt més pronunciada que només unes setmanes enrere, sense deixar mai el bastó. “Gràcies per la seva visita”, va dir Benet, després de fondre's en una abraçada amb el successor. I per trencar el gel, va afegir: “el sol ens saluda una mica”. “Sí, una mica”, va concedir Francesc, alçant la mirada cap els núvols que velaven lleugerament el primer sol de primavera.
Després d'entrar al palau episcopal -on diversos pelegrins van esperar inútilment que tots dos sortissin al balcó, perquè Francesc encara no ha près possessió de les estances on els papes passen l'estiu- tots dos van pregar uns minuts a la capella. Llavors, Francesc va regalar a Benet XVI la que va definir com una icona “de la Verge de la Humilitat”. “Em permet una cosa? He pensat en vostè, tan humil en el seu pontificat, en què ens ha donat tant d'exemple d'humilitat i tendresa”, va explicar-li el papa argentí a l'alemany. “Gràcies”, va respondre senzillament l'ex papa. I referint-se a la manca d'orgull, va afegir: “no l'oblidem!”.
Tots dos es van tancar llavors tres quarts d'hora tots sols, a la biblioteca on el papa rep els hostes importants, abans de dinar junts en companyia dels secretaris personals. A un cantó de la tauleta que els separava, Benet XVI hi tenia disposada una caixa amb documents. L'ancià secretari del papa Joan XXIII, Loris Capovilla, afirma que Benet XVI ha escrit al seu successor un document de 300 pàgines. La Santa Seu ho ha negat, però sí que es podia veure, en tot cas, un sobre gran a dalt de tot de la caixa.
De temes per parlar, n'hi ha molts, començant per la reforma de la cúria que el papa Francesc vol emprendre. Benet XVI va renunciar perquè deia no veure's amb prou forces com per seguir dirigint l'Església. El seu pontificat va ser convuls no només pels escàndols de pederàstia sinó, també, pel Vatileaks, la fuga de documents secrets del papa atribuïda per la justícia al majordom personal de Benet XVI, Paolo Gabriele. El Vatileaks ha posat en evidència les lluites internes pel poder i els diners al Vaticà, i ara la tasca de Francesc serà netejar ben bé sota les catifes vaticanes. Amb tot, darrerament s'ha qüestionat també la credibilitat d'alguns dels què denunciaven la corrupció, com l'actual nunci als Estats Units, Carlo Maria Viganò, del qual s'ha demostrat que en una carta va mentir al papa en un tema personal. 
D'ara endavant no faltaran ocasions en què els dos papes, l'emèrit i l'actual, puguin conversar. Jorge Mario Bergloglio ja va telefonar Ratzinger pocs minuts després ser proclamat papa i, de nou, dies després, per felicitar-lo pel seu sant. I ben aviat, Benet XVI es retirarà al monestir vaticà, a pocs centenars de metres del seu antic apartament amb vistes a la plaça de Sant Pere que en pocs dies ocuparà el nou inquilí, Francesc.