dimarts, 16 d’abril del 2013

L'embruix d'Espriu arriba fins a Roma

"Recorda, no t'apartis, / mentre fas via del que tan senzill / és d'estimar: aquest blat i la casa/ el blanc senyal de barca dins el mar/ el lent or de l'hivern ajaçat a les vinyes, / l'ombra d'un arbre damunt l'ample camp / Oh, sobretot estima la sagrada / vida de l'arbre i la remor del vent / a les branques que s'alcen vers la llum!".
http://www.deastore.com/covers/978/847/588/batch3/9788475883434.jpg
Turull ha recordat que Espriu ja té biògraf
Aquestes paraules de Salvador Espriu s'han ensenyorit avui d'un ambient fins ara no gaire propici: l'aula que l'Instituto Cervantes té en plena Piazza Navona de Roma, gràcies al pes de la història.
Diuen que ningú no és insubstituïble, però no és cert. Precisament vaig sentir dir-li a una filòsofa romana que, com deia Raimon Pànikkar, l'univers necessita la nostra personalíssima aportació; que sense ella és incomplet. Sense el català Sergi Rodríguez com a nou director del Cervantes, possiblement un amplíssim grup de persones -han hagut de portar més cadires- no hauríem pogut deixar que aquest vespre lluminós els nostres sentiments volessin alt empesos per l'embruix d'uns versos. I de segur, sense l'empenta d'Isabel Turull, l'única i aguerrida portaveu cultural de Catalunya a Roma avui, tampoc.
I és clar, si un fill de notari trist i taciturn per la mort d'una germana, que semblava destinat a fer carrera universitària, no s'hagués tancat, morrut, a resistir una dictadura sencera des d'una solitària habitació, aquest vespre no hauríem tingut aliment espiritual i tot un poble avui seria orfe sense saber-ho.
Gràcies a Salvador Espriu i a qui s'encarrega de recordar-lo, els catalans podem avui repetir brioses promeses:
Ara digueu: "Nosaltes escoltem
les veus del vent per l'alta mar d'espigues".
Ara digueu: "Ens mantindrem fidels
per sempre més al servei d'aquest poble"




3 comentaris:

Luis Soravilla ha dit...

Espriu és un dels grans poetes del segle XX, comparable a qualsevol altre poeta europeu de qualsevol llengua. És un tresor que hem oblidat durant massa anys, perquè requereix una lectura pacient i una ànima disposada.

Felicitats pel teu blog, que cada cop és millor.

Sandra Buxaderas Sans ha dit...

Els poemes d'Espriu són especialment suggeridors quan se'ls escolta... Jo me'n vaig enamorar quan era una universitària inculta i vaig sentir un recital a València. Quasi no entenia la lletra, però aquelles paraules lligades entre elles tenien l'embruix que ahir vaig tornar a sentir al Cervantes. És un fenomen que també es repeteix gràcies a Raimon.
Gràcies per les teves paraules, com dirien en castellà, eres tu que me ves con buenos ojos :=)

Anònim ha dit...

Si Catalunya fos un país normal, a França el llegirien com nosaltres llegim Proust, i a Irlanda i la Gran Bretanya, com llegim Joyce. (Fins i tot a Catalunya el llegirien, mira què et dic.)

Joan