Quan els romans, després dels plujosos mesos d'hivern, necessiten tornar a veure el fulgor de la mar i sentir-se bressolats per la remor de les onades, van a Ostia. Un dia incert d'abril, la crida de l'aigua blava recorre imperceptiblement la ciutat. Tots la reconeixen perquè, de sobte, milers de vehicles es posen en moviment i encallen resignats al tram final de la inacabable Cristoforo Colombo. Una via amb l'asfalt aixecat pels pins poderosos que vigilen la desfilada, i amb els marges farcits de pinyes que posen a prova l'habilitat innata dels bregats motoristes romans.
Després, més avançada la primavera, els habitants de Roma aniran a menjar peixet a Fregene o portaran les criatures a Santa Severa; fins i tot s'empenyeran per l'atrotinada Pontina que porta a Sperlonga i San Felice, però això serà quan ja hagin calmat la set imperiosa de tornar a reconciliar-se amb l'horitzó blau. Ostia, a 40 quilòmetres del Panteó però encara dins el municipi de Roma, és la manera més immediata de satisfer el desfici primaveral escrit a l'Adn dels pobladors del Mediterrani.
L'hora més concorreguda és la de dinar. Sembla que tots s'hagin posat d'acord per trobar taula a restaurantets a peu de platja, fins i tot en indrets més minoritaris com Capocotta, un racó de dunes i vegetació que imanta famílies nudistes, parelles gai i tropes tatuades. A Er Zagaja, tot un clàssic de l'estiu, ens serveixen a ple sol -i no volíeu celebrar el bon temps?- insalata di mare -gambes i calamars bullits-, spaghetti amb vongole i cozze -cloïsses i musclos-, fritto di mare elaborat amb totano -un mol·lusc molt semblant al calamar i molt apreciat a Sicília-, amanida, aigua i vi blanc de la casa, tot per 24 euros -els romans desconfien, sàviament, dels locals cars-.
És llavors, amb l'estómac acontentat, que em fixo en la conversa de dues amigues italianes. L'una proposa d'anar a passar un vespre cultural a l'Auditorium, per escoltar lectures de textos que han marcat la història d'Itàlia. És una noia morena de pell blanca amb un entusiasme vital que arrossega les masses i mou muntanyes. Fa poc ha dit com pensa convèncer un amic reticent a afegir-se a un cap de setmana al mar: el martellejarà cada dia de la setmana fins que es rendeixi. Llavors, per què accepta sense moure una cella el refús de l'altra noieta, més apagada i crepuscular? Perquè la mosqueta morta li contesta que no pot venir de cap manera, perquè "saps, al vespre un amic pensa cuinar una pasta a la napoletana".
La rèplica no admet discussió possible, i l'altra assenteix, convençuda i quasi delerosa de ser invitada a l'esdeveniment culinari, fins i tot si cal engegar a rodar els admirats poetes. Som a Itàlia, el país on, més que la llengua o l'afició al futbol, el que uneix és la devoció per una gastronomia. Que és, alhora, una certa manera d'entendre la vida. Una bona pasta compartida és, senzillament, la sal de l'existència. Irrenunciable.
dilluns, 4 d’abril del 2011
Una bona pasta tot ho justifica -i més si és a peu de platja-
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
6 comentaris:
Per nosautres sera un cassolet o un civet de lebre , cada paîs o region d'aquela punta occidentala de l'asia que se sona Europa revera la seuna gastronomia , non coneissi pas cap luòc de França o de Catalonha o de Lengadòc ont las gents non son pas orgulhosas del plat local.Es un dels plasers màgers de la nostra paura vidota corteta.
Tens raó que tots els pobles estimen els plats locals. Amb tot, diria que la gastronomia forma part del nucli identitari de la població italiana en un grau major que a Catalunya o a Llenguadoc. O, si vols, de l'estil de vida. És veritat que a Catalunya ens agrada l'escalivada o l'escudella, però una part molt important de la població no sap ni cuinar-la (jo no he cuinat mai escudella, tot i que prometo fer propòsit d'esmena). No sé el cas del Llenguadoc -com m'agradaria provar el cassolet, mmm!- A Itàlia no es tracta només de què els agradi menjar la pasta -i pràcticament cada dia!-, sinó que en reverencien el procés de cocció i en comparteixen quotidianament els secrets i trucs; a més, tenen tota una sèrie de rituals per a cuinar-la i compartir-la. I els nens en són iniciats des de ben petits...
Bé, no conec prou bé el cas del Llenguadoc. A Catalunya hi ha de nou un interès per la cuina però trobo que col·lectivament l'hem negligida una mica... especialment, dins de casa.
Aquesta vetllada gastronòmica alla napoletana, certament, és una temptació irresistible. Si una de les teves amigues em fes una invitació semblant... Coincideixo amb tu en l'amor que posen els italians en les coses de la cuina, perquè és difícil d'igualar i especialment als pobles o a les ciutats petites, on encara conserven vells costums i plats extraordinàriament deliciosos.
Pensi, estant que coneissi un pauc catalonha ,que la cosina tradicionala non es gaire espandida demest las poblacions urbanas.Per çò que tòca a Lengadòc, e podrem parlar de Marsilha en Provença tanben, las familias de soca malgrat que sovent agesson perdut la lenga ,servon una tradicion culinaria, que siague la boulhabaissa a Marsilha, lo tripós, lo civet , cassolet ,e autres estofats de Lengadoc.Plan segur aquèla cosina prendra una tendencia a desaparéisser se las generacions nòvas non seguisson. Màs non cal pas doblidar que sem en paises d'òc e que lo vin ten una plaça de las grandas dins los repaisses e que per lo ben acompanhar cal de bona cosina!
Luis, a veure si organitzem una pasta alla napoletana amb l'amiga dels cabells morens, que és una gran cuinera i amb família napolitana. Diria que ni tan sols a ciutat s'ha perdut la tradició de cuinar; està ben arrelada.
Servianés, ens fas la boca aigua amb aquests plats tan exquisits regats amb bon vi. Tant de bo catalans i llenguadocians -i tots els pobles en general- perseverem en transmetre una saviesa de segles...
Publica un comentari a l'entrada