dimarts, 2 d’abril del 2013

El primer papa que visita la tomba de Sant Pere




Foto: Santa Seu
Els gestos del papa Francesc sorprenen no només perquè són nous, sinó perquè sobta que ningú no els hagués fet mai abans. Resulta que, segons informa l'agència Efe, cap dels papes moderns havia mai posat els peus a la necròpoli romana on es troba la tomba de Sant Pere. Imagino que n'és excepció Pius XII, que va ser qui va manar excavar els soterranis de la Basílica vaticana. Els altres papes han venerat la tomba de Sant Pere de manera simbòlica des de l'altar major, o més a prop, des de la cripta on s'entreveu la tomba per una mena de finestreta. Però mai abans s'hi havien acostat, endinsant-se en la necròpoli, per tocar uns instants la pedra o observar amb els propis ulls els graffiti dels primers cristians que van reverenciar la tomba de generació en generació.
El cardenal Comastri, responsable de la Basílica, ha explicat com va ser la visita, ahir a la tarda. "Fins el 1939-40, la necròpoli estava coberta de terra, perquè els arquitectes de l'emperador Constantí, el 320, per crear el pis del paviment de la primera Basílica van omplir de terra tot el que estava sota. Després de les excavacions, tot ha emergit prodigiosament".
Francesc es va aturar primer davant el Mausoleu dels Egipcis, "on hi ha una sepultura cristiana entre tantes de paganes. És una prova evident que el cristianisme, com un llevat, estava entrant en el món pagà. El papa va escoltar i després va exclamar: "igual com passa avui, que som llevat enmig del món pagà". Francesc, ha afegit Comastri, "estava visiblement commogut" en arribar davant la tomba de Pere, aquell pescador impulsiu a qui Jesús va demanar pasturar les seves ovelles.