dimecres, 13 d’octubre del 2010

És només un breu al diari

No sé què m'horroritza més: la notícia o el fet que aparegui en forma de breu en un diari italià, al costat d'una llarga descripció sobre la llàgrima del maleducat cap de gabinet d'Obama, Emanuel Rahm, el dia de la substitució per un callat i treballador Pete Rouse. El cas és que el Govern dels Estats Units ha demanat perdó per un esgarrifós experiment: la transmissió secreta de sífilis i gonorrea a 696 malalts mentals a Guatemala entre 1946-1948 per part de l'equip mèdic de l'Hospital Nacional de Salut Mental. Tal com sona. Els metges inoculaven el virus als pacients de l'hospital o els procuraven prostitutes malaltes. Tot per comprovar si la penicil·lina podia ser útil no només per a curar la sífilis, sinó també per a prevenir-la. L'experiment estava patrocinat pel Servei de Salut Pública dels Estats Units, el de Guatemala i l'Oficina Sanitària Pan-americana.
Una professora universitària de Massachussets (EUA), Susan Reverby, va descobrir l'horror perpetrat secretament pel seu país i, coratjosament, va publicar l'informe retrobat a la seva pàgina web. Segons va poder calcular, un terç dels infectats no només no sabien que eren conillets d'índies, sinó que tampoc van rebre tractament adequat.
Encara més desconcertant és que el responsable polític de Guatemala en aquell moment era el president Juan José Arévalo, educador i filòsof, considerat -això diuen- el primer president veritablement democràtic des de la independència de Guatemala. Als Estats Units el president era Harry Truman, el de la caça de bruixes contra els intel·lectuals comunistes.
Un altre aspecte esfereïdor de tot plegat és que aquesta pàgina infame de la història, sota el pretext de procurar el bé a la humanitat, ni tan sols es va revel·lar de cap utilitat: l'experiment va ser arxivat per manca de resultats.
Que ningú no pensi, però, que les autoritats sanitàries nord-americanes només actuaven al "pati del darrera", l'Amèrica Llatina, per estalviar la salut dels seus ciutadans. Alguns dels periodistes nord-americans que han cobert el cas el comparen a l'experiment Tuskegee, un estudi endegat a l'estat d'Alabama el 1932. Aquest cop, el Servei de Salut Pública nord-americà va escollir com a conillets d'índies 400 jornalers del camp de raça negra, de pobresa extrema, del comptat de Macon, afectats de sífilis. Se'ls prometia tractament mèdic, àpats gratuïts i... despeses cobertes el dia de l'enterrament, perquè aquests pobres desgraciats no tenien, literalment, on caure morts. Els investigadors ni tan sols els van tractar amb penicil·lina quan va quedar demostrat, a la dècada dels 40, que era eficaç per curar la malaltia. Amb això van permetre, a més, que els malalts infectessin les respectives mullers i que nasquessin nens amb sífilis congènita. Finalment, algú ho va filtrar a la premsa, i es va acabar la "investigació" racista i inhumana. Només que entremig va passar una miqueta de temps. Perquè l'escàndol va esclatar l'any 1972. Quaranta anys després, les autoritats sanitàries nord-americanes seguien mentint i negant medicaments a aquests centenars d'afroamericans.

2 comentaris:

Luis Soravilla ha dit...

Malauradament, els anys trenta van ser la pàtria de pràctiques mèdiques inhumanes. A Suècia i els EE.UU., per exemple, va practicar-se l'eugenèsia i l'esterilització massiva de persones perquè no eran de la raça adient o perquè tenien alguna deficiència física o psíquica (parlem de centenars de milers de persones). Quan va saber-se que els nazis la practicaven als sanatoris mentals alemanys, ningú va escandalitzar-se (tot i què els nazis van acabar practicant l'eutanàsia activa amb aquests malalts). El cert és que la tèsi de la "purificació racial" ja havia arrelat amb força arreu d'Europa i els EE.UU. A Catalunya, el Sr. Rossell i Vilar n'és un bon exemple, amb antecedents tan il·lustres com el Dr. Bartomeu Robert. A Espanya, Vallejo-Nájera proposava "multiplicar los selectos y dejar que perezcan los débiles". Les tèsis racials són centrals en la teoria política de Sabino Arana, i de bona part de la CEDA. Els anglesos... No parlem dels belgues al Congo!!! Etc. És un escàndol, el dels nostres avantpassats.

Sandra Buxaderas Sans ha dit...

Sí, de temptacions se n'ha tingut tot al llarg de la història. Recordem Esparta i les afirmacions de Plató a la Repubblica...