![]() |
Turull ha recordat que Espriu ja té biògraf |
Diuen que ningú no és insubstituïble, però no és cert. Precisament vaig sentir dir-li a una filòsofa romana que, com deia Raimon Pànikkar, l'univers necessita la nostra personalíssima aportació; que sense ella és incomplet. Sense el català Sergi Rodríguez com a nou director del Cervantes, possiblement un amplíssim grup de persones -han hagut de portar més cadires- no hauríem pogut deixar que aquest vespre lluminós els nostres sentiments volessin alt empesos per l'embruix d'uns versos. I de segur, sense l'empenta d'Isabel Turull, l'única i aguerrida portaveu cultural de Catalunya a Roma avui, tampoc.
I és clar, si un fill de notari trist i taciturn per la mort d'una germana, que semblava destinat a fer carrera universitària, no s'hagués tancat, morrut, a resistir una dictadura sencera des d'una solitària habitació, aquest vespre no hauríem tingut aliment espiritual i tot un poble avui seria orfe sense saber-ho.
Gràcies a Salvador Espriu i a qui s'encarrega de recordar-lo, els catalans podem avui repetir brioses promeses:
Ara digueu: "Nosaltes escoltem
les veus del vent per l'alta mar d'espigues".
Ara digueu: "Ens mantindrem fidels
per sempre més al servei d'aquest poble"
les veus del vent per l'alta mar d'espigues".
Ara digueu: "Ens mantindrem fidels
per sempre més al servei d'aquest poble"
3 comentaris:
Espriu és un dels grans poetes del segle XX, comparable a qualsevol altre poeta europeu de qualsevol llengua. És un tresor que hem oblidat durant massa anys, perquè requereix una lectura pacient i una ànima disposada.
Felicitats pel teu blog, que cada cop és millor.
Els poemes d'Espriu són especialment suggeridors quan se'ls escolta... Jo me'n vaig enamorar quan era una universitària inculta i vaig sentir un recital a València. Quasi no entenia la lletra, però aquelles paraules lligades entre elles tenien l'embruix que ahir vaig tornar a sentir al Cervantes. És un fenomen que també es repeteix gràcies a Raimon.
Gràcies per les teves paraules, com dirien en castellà, eres tu que me ves con buenos ojos :=)
Si Catalunya fos un país normal, a França el llegirien com nosaltres llegim Proust, i a Irlanda i la Gran Bretanya, com llegim Joyce. (Fins i tot a Catalunya el llegirien, mira què et dic.)
Joan
Publica un comentari a l'entrada