dimarts, 11 de gener del 2011

Es venen fars, illes i castells italians

Idíl·lic, perfecte per a milionaris amb vocació d'escriptors o seductors. Un far alterós, al cim d'un penya-segat, amb el mar per horitzó, una platja de blanca escuma a les esquenes i com a únics veïns, els ocells del Parc Natural d'Asinara. El far d'aquesta illa fins ara verge, a tocar de la turística Porto Torres, a Sardegna, està en venda. Els militars, fins ara únics amos i senyors, no tenen dinerets de l'estat i s'estan venent propietats en bloc. En l'últim lot publicat al butlletí oficial de l'estat n'hi ha catalogades 61, que de primer aniran a l'agència estatal del patrimoni i després qui sap a quines mans.
Si el milionari o empresari turístic que projecti comprar un hotel original no acaba d'estar convençut de les possibilitats del far de l'illa sarda, no li cal patir, perquè té molt per triar i remenar. Potser li agradi més el castell sueu de Brindisi o l'illa de San Paolo, a Taranto (tots dos a Pulla).
Anava a dir que és una ocasió única, però seria una exagerada, perquè ja fa temps que l'estat italià, ofegat de deutes, prefereix vendre's el patrimoni que no pas perseguir a fons els milers de milionaris i petits empresaris que escamotegen impostos a Hisenda. Es clar que amb un primer ministre acusat diverses vegades de frau fiscal -per ara, n'ha pogut sortir per manca de proves o prescripció de delictes- quedaria lleig demanar comptes a altres evasors. Millor vendre's petits tresors, que el turisme, ja se sap, és diner fàcil i agraït.

1 comentari:

Luis Soravilla ha dit...

Ailàs! Ara no porto moneda a la butxaca! Ho hauré de deixar per a un altre dia.